Sposób przygotowania:
Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym
Drożdże wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem, zostawić na kilka minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. Do przesianej mąki wbić jaja, dodać stopione masło, otartą skórkę z cytryny, drożdżowy rozczyn oraz sól, dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple do wyrośnięcia. Powidła wymieszać z rumem i cynamonem. Rozwałkować wyrośnięte ciasto, nadziewać powidłami dokładnie sklejać, ułożyć na stolnicy i przykryć. Duży szeroki garnek wypełnić wodą do 2/3 wysokości i posolić. Owiązać garnek gazą, aby luźno zwisała, ale nie stykała się z wodą. Gdy woda zacznie się gotować, na gazie ułożyć kluski. Garnek przykryć miską odwróconą do góry dnem i gotować 8 minut. Można też wykorzystać specjalną metalową podstawkę do gotowania na parze, którą można zakupić w wielu miejscach.