Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kluski nadziewane jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie, proste kluchy pachnące cynamonem i polane chrupiącym sezamem.

Kluski nadziewane jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski nadziewane jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Kluski nadziewane jabłkami
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę jajko i wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest za suche można dodać łyżeczkę mleka ( nigdy wody). Jabłko obieramy i kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy dokładnie cynamonem. Porcje ciasta rozpłaszczamy na dłoni, kładziemy kawałek jabłka i formujemy kulę. Dotujemy w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy sezam i smażymy aż zbrązowieje, na koniec dodajemy miód. Taką okrasą polewamy cynamonowo - jabłkowe kluchy.
Kluski nadziewane jabłkami
Do przegniecionych ziemniaków dodajemy jajko i mąkę, a następnie wyrabiamy ciasto.
Kluski nadziewane jabłkami
Jabłko obieramy i kroimy w dość sporą kostkę.
Kluski nadziewane jabłkami
Rwiemy porcje cista i w każdą dokładnie zawijamy jabłko.
Kluski nadziewane jabłkami
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku 10 min od wypłynięcia.