Sposób przygotowania:
Kluski śląskie
KLUSKI ŚLĄSKIE: Ziemniaki ugotować, przemleć przez maszynkę. Do zmielonych ziemniaków dać obie mąki, jajko i żółtko i wyrobić niezbyt twarde ciasto, dodawać jeszcze mąki jakby jeszcze potrzebowało. Robić kluski.
SOS: Do rondelka dać margarynę. Pokroić w kostkę cebulę. Zrumienić, dodać pokrojone mięso, kostkę kucharka oraz przyprawę do wieprzowiny. Smażyć aż mięso będzie miękkie. Podlać troszkę wodą, zagotować. Połączyć mąkę z wodą, roztrzepać, i zamącić sos. Przyprawić KUCHARKIEM. Kluski gotować ok. 7 minut, gorące polać sosem.
SOS: Do rondelka dać margarynę. Pokroić w kostkę cebulę. Zrumienić, dodać pokrojone mięso, kostkę kucharka oraz przyprawę do wieprzowiny. Smażyć aż mięso będzie miękkie. Podlać troszkę wodą, zagotować. Połączyć mąkę z wodą, roztrzepać, i zamącić sos. Przyprawić KUCHARKIEM. Kluski gotować ok. 7 minut, gorące polać sosem.