Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z boczkiem i cebulką
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Z przestudzonych ziemniaków tworzymy kopiec, dzielmy go na 4 części. Jedną część usuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i wszystko razem zagniatamy. Z ciasta formujemy małe kuleczki, na każdej robimy kciukiem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut na najmniejszym ogniu. Odcedzamy. Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do rondelka. Dodajemy margarynę i wszystko razem smażymy. Kiedy boczek się lekko podrumieni dodajemy posiekaną cebulę. Chwilę smażymy. Solimy i pieprzymy do smaku. Ugotowane kluski wykładamy na talerze. Polewamy obficie okrasą z boczku i cebulki.