Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nawet niewielka ilość masła orzechowego masła zmienia smak sosu pieczarkowego.

Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluski w których robimy charakterystyczny dołeczek. Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. Pieczarki płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na maśle aż uzyskają ładny kolorek. Zalewamy wodą, dodajemy masło orzechowe i resztę przypraw. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i zagęszczamy zabielony sos. Takim sosem polewamy ugotowane kluski obficie posypując natką.
Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym
Z ziemniaków i mąki wyrabimay elastyczne ciasto.
Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym
Aby kluseczki były jednakowej wielkości, odmierzam sobie porcje łyżką do lodów.
Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym
Pieczarki podpiekamy na maśle aż się zarumienią.