Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy kluski w których robimy charakterystyczny dołeczek. Gotujemy w osolonym wrzątku około 10 min. Pieczarki płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, obsmażamy na maśle aż uzyskają ładny kolorek. Zalewamy wodą, dodajemy masło orzechowe i resztę przypraw. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i zagęszczamy zabielony sos. Takim sosem polewamy ugotowane kluski obficie posypując natką.
![Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowo-orzechowym-240656.jpg)
![Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowo-orzechowym-240657.jpg)
![Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym Kluski śląskie z sosem pieczarkowo - orzechowym](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/kluski-slaskie-z-sosem-pieczarkowo-orzechowym-240658.jpg)
reanja