Sposób przygotowania:
Kluski śląskie z sosem grzybowym
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, sól i mączkę ziemniaczaną. Całość wyrobić na gładką masę. Z tak otrzymanego ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Kulki lekko spłaszczyć. Palcem zrobić małe wgłębienia. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować do chwili wypłynięcia ich na powierzchnię. Odcedzić. Przygotować sos:
Grzyby namoczyć. Odstawić na 3 godz. Po tym czasie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Ostudzić. Odcedzić (wywar uzupełnić do 300 ml wodą i zachować). Grzyby drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażyć do lekkiego zrumieniania się mąki. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać grzyby i śmietanę. Sos dokładnie wymieszać i powtórnie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Kluski polać obficie sosem i podawać przybrane jak na zdjęciu.
Grzyby namoczyć. Odstawić na 3 godz. Po tym czasie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Ostudzić. Odcedzić (wywar uzupełnić do 300 ml wodą i zachować). Grzyby drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i zasmażyć do lekkiego zrumieniania się mąki. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać grzyby i śmietanę. Sos dokładnie wymieszać i powtórnie zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
Kluski polać obficie sosem i podawać przybrane jak na zdjęciu.
evita0007