Sposób przygotowania:
Kluski w sosie węgierskim
Mięso pokroić w sporą kostkę.Przyprawić solą,pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Włożyć na dwie godziny do lodówki.Następnie wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą podsmażyć na rozgrzanym oleju.Jak mięso będzie przyrumienione podlać wrzątkiem i dusić około 35-40 minut.Po tym czasie dołożyć do mięsa pokrojone warzywa:papryka w paseczki,pieczarki i ogórki w plasterki.Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku solą,pieprzem,słodką i ostrą papryką.Dusić pod przykryciem,od czasu do czasu mieszając 30-40 min.Sos zagęścić mąką,W misce rozmieszać 3 szklanki mąki z mlekiem i jajkiem.Całość dokładnie wymieszać.Ciasto powinno być stosunkowo gęste.Ciasto nabierać łyżką i kłaść na osolony wrzątek.Od chwili wypłynięcia klusek gotować około 4-5 min.Kluski wyjmować łyżką cedzakową.Podawać z przygotowanym sosem.Jest to przepis na dość sporą ilość sosu.Zawsze przygotowuję taką ilość i mam na dwa obiady lub mrożę.
msewka
misia53
dusia30
Natala1210
Jojo
teresa13
Bahus
Bahus
Miało być na 5 z plusem. Za błąd przepraszam.
wedith1