Sposób przygotowania:
Kluski z bułki tartej z szynką
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce masła. szynkę pokroić w drobną kostkę. Kromki chleba tostowego posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokroić w kosteczkę i zrumienić na oliwie. Bułkę tartą wsypać do miski, zalać gorącym mlekiem, wymieszać i ostudzić. Masło utrzeć dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie ciągle ucierając dodawać zimną namoczoną tartą bułkę. Do masy z bułki dodać podsmażoną cebulę, grzanki. pokrojoną szynkę, sztywno ubitą pianę z białek, przyprawić do smaku, delikatnie wymieszać. Rękami formować okrągłe kluseczki, obtaczać w mące i gotować2-3 min w osolonej wodzie. Wyjąć łyżką cedzakową, okrasić stopionym boczkiem.