Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kluski z serem, borówkami i wanilią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Leniwe z borówkami to szybkie danie które nadaje się na jarski obiad.

Kluski z serem, borówkami i wanilią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski z serem, borówkami i wanilią

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski z serem, borówkami i wanilią
15 dag umytych borówek zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i 1 łyżką cukru z wanilią. Na stolnicę wsypać przesiane mąki, dodać przeciśnięty przez praskę ser, żółtka, zmiksowane borówki i resztę cukru z wanilią. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek i szybko zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm i pokroić w 2 cm kwadraty. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować około 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z bitą śmietaną i pozostałymi borówkami.
Kluski z serem, borówkami i wanilią
Do mąki dodać przeciśnięty przez praskę ser twarogowy
Kluski z serem, borówkami i wanilią
Żółtka i zmiksowane borówki amerykańskie
Kluski z serem, borówkami i wanilią
Wsypać cukier z wanilią i sztywno ubitą pianę z białek
Kluski z serem, borówkami i wanilią
Szybko zagnieść ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraciki