Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

,,Kluskowy „ gulasz z kurczaka :

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Taka jednogarnkowa zimowa (i nie tylko ) potrawa .

,,Kluskowy „ gulasz z kurczaka :

Składniki:

,,Kluskowy „ gulasz z kurczaka :

 

  • 30 dag mięsa na gulasz z kurczaka
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag boczku wędzonego – gotowanego
  • 4 średnie cebule
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • ½ Bulionetki drobiowej Knorra lub innej przyprawy do zup
  • pieprz mielony czarny
  • papryka mielona słodka
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • kopytka ugotowane ( tak ,, oko „ 3 porcje )- ja użyłam tych które miałam w zamrażalniki ( oczywiście po rozmrożeniu )
  • 1 ½ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

,,Kluskowy „ gulasz z kurczaka :
Mięso polać maceratem ( 2 łyżki oleju ,sos sojowy, szczypta pieprzu , pokruszona bulionetka ) i wetrzeć go w mięso. Zostawić przykryte na 1 godzinę .Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła .Wrzucić mięso i smażyć na rumiano .Dodać na patelnię resztę maceratu i 1 szklankę wody. Zagotować – przelać do garnka .Pieczarki oczyścić ( większe przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła .Przełożyć do garnka z mięsem . Boczek pokroić drobno i wysmażyć na skraweczki .Dorzucić na patelnię z boczkiem pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i dosmażyć tak by się zarumieniła. Wlać na patelnię ½ szklanki wody – zagotować – przełożyć do garnka .
Dusić 45 minut . Doprawić do smaku pieprzem , papryką .Wrzucić kopytka ( jeśli są większe to przekroić na połówki ). Wymieszać chwilę dusić na małym gazie