Sposób przygotowania:
Knedle jarzynowe
Przygotowanie:
Warzywa ( marchew,kalarepka,kalafiory,kapusta,ziemniaki i świeże grzyby sezonowe) umyć,obrać,drobno posiekać i podsmażyć na maśle,a następnie dusić do miękkości w małej ilości wody pod przykryciem.
Bułkę paryską pokrajać w kostkę,lekko przyrumienić na patelni na maśle,a następnie zalać mlekiem i dobrze wyrobić,dodając całej jaja,mąkę i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.Dodać do masy uduszone jarzyny,dodać do smaku sól i pieprz i raz jeszcze masę dokładnie wyrobić.
Z masy wyrabiać knedle wielkości włoskiego orzecha i wrzucać na osoloną,wrzącą wodę,gotując na małym ogniu 10-12 minut.
Ugotowane knedle wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową,osączyć,ułożyć w salaterce i polać roztopionym masłem.Knedle można podawać jako danie podstawowe lub jako dodatek do potraw z mięsa np.do zup z kurczęcia w sosie musztardowym.
Warzywa ( marchew,kalarepka,kalafiory,kapusta,ziemniaki i świeże grzyby sezonowe) umyć,obrać,drobno posiekać i podsmażyć na maśle,a następnie dusić do miękkości w małej ilości wody pod przykryciem.
Bułkę paryską pokrajać w kostkę,lekko przyrumienić na patelni na maśle,a następnie zalać mlekiem i dobrze wyrobić,dodając całej jaja,mąkę i wszystko razem wyrobić na jednolitą masę.Dodać do masy uduszone jarzyny,dodać do smaku sól i pieprz i raz jeszcze masę dokładnie wyrobić.
Z masy wyrabiać knedle wielkości włoskiego orzecha i wrzucać na osoloną,wrzącą wodę,gotując na małym ogniu 10-12 minut.
Ugotowane knedle wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową,osączyć,ułożyć w salaterce i polać roztopionym masłem.Knedle można podawać jako danie podstawowe lub jako dodatek do potraw z mięsa np.do zup z kurczęcia w sosie musztardowym.