Sposób przygotowania:
knedle nadziewane serem białym i cebulą
Cebulę posiekać, podsmażyć na słoninie pokrojonej w drobną kostkę, przestudzić, dodać bułkę tartą. Ser rozetrzeć lub zemleć, dodać podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszać. przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto: ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać i przepuścić przez maszynkę. Z mąki, jaja i ziemniaków zagnieść szybko ciasto ( przy dłuższym wyrabianiu ciasto rzednie). Formować wałki średnicy około 3-4 cm, kroić w plastry i spłaszczać. Na środku każdego położyć nadzienie i kształtować kulki. Knedle wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować 8 minut, licząc od chwili wypłynięcia na powierzchnię Podawać polane stopioną słoniną lub margaryną.
Ciasto: ugotowane ziemniaki ostudzić, obrać i przepuścić przez maszynkę. Z mąki, jaja i ziemniaków zagnieść szybko ciasto ( przy dłuższym wyrabianiu ciasto rzednie). Formować wałki średnicy około 3-4 cm, kroić w plastry i spłaszczać. Na środku każdego położyć nadzienie i kształtować kulki. Knedle wrzucać na wrzącą, osoloną wodę i gotować 8 minut, licząc od chwili wypłynięcia na powierzchnię Podawać polane stopioną słoniną lub margaryną.