Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Knedle z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Podawać okraszone tłuszczem

Knedle z cebulą

Składniki:

Knedle z cebulą

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z cebulą
Ugotowane ziemniaki przegnieść przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać jajka, żółtko, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, szybko zarobić ciasto. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na patelni, odłożyć skwarki a w tłuszczu usmażyć posiekaną cebulkę. Cebulę połączyć ze skwarkami, wymieszać. Z ciasta formować niewielkie placuszki, nakładać łyżeczkę cebuli, zlepiać brzegi i formować kulki. Wrzucać na wrzącą osolona wodę i gotować przez kilka minut.