Sposób przygotowania:
Knedle z czereśniamiETAP 1:
Do miski wsypać mąkę i cukier waniliowy. Dodać kostkę białego sera (użyłam chudego, gładkiego sera w kostce). Prawdziwy twaróg można wcześniej zmielić. Wbić jajko i zagnieść jednolite ciasto, które uformować w podłużny wałek.
Ciasto pokroić na równe plastry. Każdy plaster ciasta lekko spłaszczać. Na środek nakładać po ok. 2 wydrylowane czereśnie, posypywać 0,5 łyżeczki cukru i zlepiać brzegi kształtując okrągłego knedla. Odkładać na stolnicę.
W garnku zagotować wodę i wrzucić knedle. Gotować ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. W tym samym czasie na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą, cynamon i ok. 0,5 łyżki cukru Wymieszać.
Do zasmażki przełożyć ugotowane knedle. Wymieszać aby obtoczyły się całe w zasmażce. Wyłożyć na półmisek. Podawać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.