Sposób przygotowania:
Knedle z gruszkamiETAP 1:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, osączyć z wody i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Do miski wsypać obie mąki, połączyć z zimnymi ziemniakami.
ETAP 2:
Dodać jajko, żółtko, rozpuszczone masło i szybko zagnieść ciasto.
ETAP 3:
Tak przygotowane ciasto podzielić, utoczyć wałki i pokroić na kawałki.
ETAP 4:
Gruszki obrać, usunąć gniazda z nasionami, zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem.
ETAP 5:
Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.
ETAP 6:
Zawinąć farsz i bardzo dokładnie zlepić. W garnku zagotować wodę, dodać soli, włożyć knedle i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.