Sposób przygotowania:
Knedle z serem i śmietanką
MASA SEROWA
Ser wymieszać z 1 łyżką śmietany i 2 łyżkami cukru.
Ziemniaki wystudzone przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać jajko, mąki, zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta wałki o średnicy 4 cm i formować krążki grubości 2 cm, spłaszczać je w ręku na środku ciasta, kłaść łyżeczkę masy serowej.
Ciasto dokładnie zlepiać, by się nie rozkleiły, podczas gotowania.
Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować 4 minuty.
Śmietanę wymieszać z cukrem i polać knedle.
Ser wymieszać z 1 łyżką śmietany i 2 łyżkami cukru.
Ziemniaki wystudzone przecisnąć przez praskę.
Do ziemniaków dodać jajko, mąki, zagnieść ciasto.
Uformować z ciasta wałki o średnicy 4 cm i formować krążki grubości 2 cm, spłaszczać je w ręku na środku ciasta, kłaść łyżeczkę masy serowej.
Ciasto dokładnie zlepiać, by się nie rozkleiły, podczas gotowania.
Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować 4 minuty.
Śmietanę wymieszać z cukrem i polać knedle.