Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczano - serowe z truskawkamiETAP 1:
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa na najgrubszym sitku. Do ziemniaków wrzucić biały ser, wbić jajko, wsypać obie mąki i zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto uformować w wałek, pokroić na kilkanaście równych plasterków. Każdy plaster ciasta rozpłaszczać w dłoniach. Na środek kłaść rozmrożone truskawki, posypywałam ok. łyżeczką cukru i zlepiać brzegi ciasta formując kulistego knedla.
Zagotować wodę i na wrzątek wrzucać knedle. Gotować ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Wyjąć knedle.
Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą, cynamon i cukier i chwilę przesmażyć. Polać knedle. Podać je dodatkowo z jogurtem, śmietaną lub serkiem waniliowym.