Sposób przygotowania:
Kociołek głodomora czyli gulaszowa
Mięso myjemy ,kroimy w kostkę przesmażamy na oleju na rumiano,dodajemy do mięsa pokrojoną cebulę w kostkę i szklimy razem około 5 min.Oprószamy mąką pszenną aż zgęstnieje. W dużym garnku zagotowujemy około 3 litry wody wsypujemy kucharek ,gdy woda się zagotuje dodajemy zrumienione mięso z cebulą ,dosypujemy przyprawy (bez papryki) i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min. W tym czasie obieramy marchewkę pietruszkę seler i ziemniaki kroimy wszystko w kostkę ,dodajemy do podgotowanego mięsa i gotujemy znów wszystko razem 30 min. Paprykę obieramy z nasion kroimy w kostkę ,pieczarki przesmażamy na patelni z łyżką masła dodajemy do nich pokrojonego pora i dusimy razem 3 min..Na maśle przesmażyć koncentrat pomidorowy i dodać do gulaszu Po tym czasie wrzucić do garnka z mięsem na koniec dodać wyciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę ogórki i gotować znów około 20 min.Wsypać paprykę słodką i ostrą ,ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem . Zupa powinna być gęsta .Im dłużej ją gotujemy tym lepsza jest.Gotować zawsze na wolnym ogniu ma się tylko :pyrkać" Najlepiej smakuje podana w glinianych miseczkach ze świeżym chrupiącym chlebem. Nie jest to zupa tania ale warto ją zrobić choć raz:)
Konczi
2milutka
Dziękuję:)
monikaT83
Editha
2milutka
oj pyszna bo zostało troszkę na dnie w garnku a było dosyć sporo:D