Sposób przygotowania:
Kokony z farszem
Drożdże łączymy z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty mąki, wsypujemy sól i żółtko. Zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopioną letnią margarynę. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy je na stolnicę, ponownie zagniatamy i wałkujemy na kształt prostokąta. Wycinamy paski o grubości 1 cm. Ciasto możemy nawijać na foremki do rurek. Ja użyłam folii aluminiowej. Musimy zrobić z niej 12 rożków. Na każdy nawijamy paski z ciasta. Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczarki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy pieczarki i smażymy przez kilka minut. Zostawiamy aż przestygną. Potem dodajemy marchewkę, pietruszkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy rożki. Układamy je na blaszce. Białko łączymy z pokrojonym w kostkę żółtym serem. Taką mieszankę nakładamy na wierzch każdego kokona. Zapiekamy całość przez około 10 minut w 160 stopniach. Podajemy na ciepło.