gabyelle21l@tlen.pl

gabyelle21l@tlen.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Kokosanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przy kokosankach nie ma dużo roboty a są przepyszne i takie kokosowe

Kokosanki

Składniki:

Kokosanki

 

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki
  • 0.5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki letniej wody
  • Polewa czekoladowa :
  • 1 margaryna
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szkl wody
  • 1-2 szkl mleka w proszku
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 duża paczka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Kokosanki
Pieczemy biszkopt. Białka ubić mikserem,do ubitych białęk dodać cukier i utrzeć z białkami, do utarych białek z cukrem dodajemy żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę i proszek i lekko wymieszać najlepiej drewniana łyżką. Biszkopt wyłożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180c. Po upieczeniu biszkopt musi ostygnąć. Przygotowujemy polewę. W garnku rozpuszczamy margarynę, dodajemy wodę,cukier, cukier waniliowy i gotujemy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy kakao i mleko w proszku i mieszamy aż konsystencja będzie jednolita. Po przygotowaniu ściągamy z ognia. Biszkopt kroimy w większą kostkę i maczamy w polewie i wiórkach kokosowych. Smacznego