cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Kokosowa karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatne ciasto kremowo - kokosowe. Udoskonalenie klasycznego przepisu maślanej karpatki. Jest pycha!

Kokosowa karpatka

Składniki:

Kokosowa karpatka

 

  • CIASTO:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • pół kostki margaryny
  • 4 jajka
  • sól
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWO - KOKOSOWA:
  • 1l mleka
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania:

Kokosowa karpatka
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną. Po zagotowaniu garnek ściągnąć z ognia i energicznie mieszając dodawać mąkę. Następnie ponownie ciasto umieścić na ogniu i gotować jeszcze ok 3min. ciągle mieszając - do uzyskania jednolitej masy. Odstawić do ostygnięcia. Do jeszcze lekko ciepłego ciasta dodać jajka, szczyptę soli i proszek do pieczenia - całość zmiksować. Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą połowę wyłożyć na blachę, rozprowadzając je równomiernie - najlepiej za pomocą łyżki. Piec 25min w temp 180 C. Z drugą postąpić tak samo.MASA BUDYNIOWO KOKOSOWA: Jedną szklankę mleka zmiksować z budyniami i jajkami. Pozostałe mleko zagotować. Gdy mleko będzie się gotować dodać rozpuszczony budyń i mieszać, by uzyskać konsystencje gęstego budyniu. Odstawić do ostygnięcia.W osobnym naczyniu utrzeć masło na jasną puszystą masę z cukrami. Następnie stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Pod koniec wsypać wiórki kokosowe. Powstałą masę budyniowo kokosową wylać na spód ciasta, przykryć drugim blatem i odstawić. Ciasto najlepiej się kroi po ok 2h. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!