renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kokosowe kostki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kokosowy przysmak na świąteczne dni

Kokosowe kostki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe kostki

 

  • Składniki ciasta:
  • 500 gram mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 200 gram cukru
  • 100 gram masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Składniki ponczu:
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 300 gram cukru

 

  • Do obtaczania 200 gram wiórek kokosowych

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe kostki
Przygotować ciasto: Masło utrzeć z jajkami i cukrem na pulchną masę, dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko z miodem (rozpuszczone). Tak przygotowane ciasto wylać na brytfankę i piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu pokroić ciasto w kostki. W czasie gdy ciasto stygnie przygotować kakaowy poncz z podanych składników i też ochłodzić go. W chłodnym ponczu maczać kostki ciasta i obtaczać w wiórkach kokosowych z każdej strony.
Kokosowe kostki
Na początek masło utrzeć z jajkami i cukrem
Kokosowe kostki
Przygotowane ciasto wylać na blaszkę i upiec
Kokosowe kostki
Po ochłodzeniu ciasta pokroić je w kostki
Kokosowe kostki
Z podanych składników przygotować poncz kakaowy