SUPERPRZEPIS

Kokosowe szneki z serem i morelą

  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kokosowe szneki z serem i morelą Więcej zdjęć (2)

Słoneczne szneki z nutą kokosu, serem i morelami. Cud, miód, malina. Tak bym je określiła. Morele rozpływają się w drożdżowce, z dodatkiem sera tworzą pyszny duet. Do porannej kawy albo ze szklanką polecam skonsumować złocistą sznekę.

Składniki:

Kokosowe szneki z serem i morelą

 

 

  • nadzienie:
  • 250 g sera twarogowego
  • 3 łyżki płaskie Cukier Puder
  • 1 żółtko

 

 

  • kruszonka:
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Kokosowe szneki z serem i morelą

ETAP 1:

Kokosowe szneki z serem i morelą
do zaczynu dodana mąka jajka ubite mleko kokosowe

Drożdże przekładam do miski, dodaję letnie mleczko kokosowe około 1/3 szklanki, dodaję szczyptę cukru i mąki około dwie łyżki.

Zaczyn mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól,resztę mleczka kokosowego.

Jajka ubijam z cukrem na puch dodaję do ciasta,mieszam mikserem kilka minut.

Na końcu dodaję roztopione i wystudzone masło i wyrabiam mikserem ciasto.

Odstawiam do wyrośnięcia na około dwie godziny pod przykryciem.

ETAP 2:

Kokosowe szneki z serem i morelą
uformowane kulki na blaszce wyrastają w ciepłym

Ciasto przekładam na stolnicę wysypaną mąką, i formuję kulki mniejsze niż pączek.

Układam na blaszce wysmarowanej w odstępach dużych.

Zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Kokosowe szneki z serem i morelą
w cieście robię wgłębienie dodaję ser i morelę

Robię wgłębienie po środku dnem szklanki aż do dna blach. Dodaję nadzienie z sera. Układam polówkę moreli, posypuję kruszonką. Ciasto smaruję rozbełtanym jajkiem.

Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 25 minut góra dół temp 180 stopni.

Nadzienie:
Ser, cukier, żółtko miksuję blenderem.

ETAP 4:

Kokosowe szneki z serem i morelą
na drożdżówce dodana kruszonka ciasto posmarowane jajkiem

Kruszonka:
Do miski wsypuję mąkę, wiórki, dodaję masło i zagniatam palcami. Na końcu dodaję cukier i łączę.