jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kokosowo-aroniowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Taki sposób wykorzystania aronii polecam w 100%. Ciasto nie tylko smakuje, ale zawiera w sobie pozbawione cierpkości, zdrowe owoce lata!

Kokosowo-aroniowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowo-aroniowe ciasto

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 żółtek,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • Aronia:
  • 1,5 litry aronii,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • Sok z jednej cytryny
  • Kokosowa piana:
  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 200g wiórków kokosowych,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka śmietany 18%

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosowo-aroniowe ciasto
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w zamrażalniku, a drugą wykładamy na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę można delikatnie posypać grysikiem. Na grysik wykładamy przygotowane owoce aronii. Całość przykrywamy warstwą ciasta kokosowego, na którą ścieramy schłodzone ciasto. Gotowe pieczemy około 50 minut w 180˚C. Upieczone studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

ARONIA: Umytą aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Całość gotujemy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną umieszczamy na sicie i odstawiamy na minimum godzinę, by owoce dobrze obciekły. Najlepiej aronie przygotować dzień wcześniej. Wówczas mają czas spokojnie ostygnąć i odsączyć się.

KOKOSOWA PIANKA: Białka ubijamy. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na aronie. Przykrywamy schłodzoną częścią ciasta. Pieczemy.
Kokosowo-aroniowe ciasto
Aronię zagotowujemy do momentu jak puści sok
Kokosowo-aroniowe ciasto
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części
Kokosowo-aroniowe ciasto
na wyłożoną pierwszą cześć ciasta wykładamy odsączoną z soku aronię
Kokosowo-aroniowe ciasto
Na kokosową piankę ścieramy kruche ciasto. Pieczemy