Sposób przygotowania:
Kokosowo-aroniowe ciasto
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w zamrażalniku, a drugą wykładamy na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę można delikatnie posypać grysikiem. Na grysik wykładamy przygotowane owoce aronii. Całość przykrywamy warstwą ciasta kokosowego, na którą ścieramy schłodzone ciasto. Gotowe pieczemy około 50 minut w 180˚C. Upieczone studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
ARONIA: Umytą aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Całość gotujemy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną umieszczamy na sicie i odstawiamy na minimum godzinę, by owoce dobrze obciekły. Najlepiej aronie przygotować dzień wcześniej. Wówczas mają czas spokojnie ostygnąć i odsączyć się.
KOKOSOWA PIANKA: Białka ubijamy. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na aronie. Przykrywamy schłodzoną częścią ciasta. Pieczemy.
ARONIA: Umytą aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Całość gotujemy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną umieszczamy na sicie i odstawiamy na minimum godzinę, by owoce dobrze obciekły. Najlepiej aronie przygotować dzień wcześniej. Wówczas mają czas spokojnie ostygnąć i odsączyć się.
KOKOSOWA PIANKA: Białka ubijamy. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na aronie. Przykrywamy schłodzoną częścią ciasta. Pieczemy.