Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Kokosowy zajączek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Mój synuś zażyczył sobie zajączka na urodzinki :)

Kokosowy zajączek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowy zajączek

 

 

 

  • DODATKOWO
  • 200g wiórki kokosowe
  • draże kakaowe
  • orzeszki w polewie
  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao słodkiego
  • 1/2 słoiczka dżemu (kwaśny) może być np wiśniowy..

Sposób przygotowania:

Kokosowy zajączek
BISZKOPT Do miski wybijamy białka i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier ciągle ubijając i po 1 żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do masy białkowej JUŻ NIE UBIJAMY, tylko delikatnie mieszamy wszystko łyżką drewnianą. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 30 min w temp 190*C. Kiedy biszkopt jest gotowy wyjmujemy go z formy i studzimy. Zimny przekrajamy na 2 części, tak jak na tort. Jedną część zostawiamy, a z drugiej wycinamy muszkę i uszy zajączka. Biszkopty smarujemy dżemem wymieszanym z gotowaną wodą. KREM Do miski wlewamy 1/2 szkl mleka i wsypujemy mąkę i budyń oraz cukier, całość dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mąkę i budyń z cukrem wymieszane w mleku. Całość zagotowujemy ciągle mieszając tak jak budyń. Odstawiamy, żeby ostygło. Masło ucieramy i ciągle ucierając partiami dodajemy "budyń" i dalej ucieramy na gładką masę. Cytrynę przekrajamy na pół i dokładnie wyciskamy z niej sok. Pestki wyrzucamy, sok wlewamy po troszkę do masy i wciąż ucieramy, aż masa będzie gładka. Powstałą masą smarujemy biszkopt i wysypujemy na górę kokos. Na uszy posypujemy odrobinę kakao. Oczy i noc robimy z draży, muszkę ozdabiamy orzeszkami w polewie. Wąsy, brwi robimy z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Buzię rysujemy cukrowym pisakiem lub robimy z dżemu.
Kokosowy zajączek
Ubite białka z cukrem i żółtka mi mieszamy delikatnie z mąka i proszkiem do piecenia
Kokosowy zajączek
Z jednej części biszkopta wycinamy uszy i muszkę zająca
Kokosowy zajączek
Biszkopty smarujemy dżemem rozrobionym z gotowana wodą
Kokosowy zajączek
Do utartej margaryny dodajemy partiami "budyń" oraz sok z cytryny