Sposób przygotowania:
Kokosowy zajączek
BISZKOPT Do miski wybijamy białka i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy cukier ciągle ubijając i po 1 żółtku. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do masy białkowej JUŻ NIE UBIJAMY, tylko delikatnie mieszamy wszystko łyżką drewnianą. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy ok 30 min w temp 190*C. Kiedy biszkopt jest gotowy wyjmujemy go z formy i studzimy. Zimny przekrajamy na 2 części, tak jak na tort. Jedną część zostawiamy, a z drugiej wycinamy muszkę i uszy zajączka. Biszkopty smarujemy dżemem wymieszanym z gotowaną wodą. KREM Do miski wlewamy 1/2 szkl mleka i wsypujemy mąkę i budyń oraz cukier, całość dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mąkę i budyń z cukrem wymieszane w mleku. Całość zagotowujemy ciągle mieszając tak jak budyń. Odstawiamy, żeby ostygło. Masło ucieramy i ciągle ucierając partiami dodajemy "budyń" i dalej ucieramy na gładką masę. Cytrynę przekrajamy na pół i dokładnie wyciskamy z niej sok. Pestki wyrzucamy, sok wlewamy po troszkę do masy i wciąż ucieramy, aż masa będzie gładka. Powstałą masą smarujemy biszkopt i wysypujemy na górę kokos. Na uszy posypujemy odrobinę kakao. Oczy i noc robimy z draży, muszkę ozdabiamy orzeszkami w polewie. Wąsy, brwi robimy z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Buzię rysujemy cukrowym pisakiem lub robimy z dżemu.
megi041333
Editha
Mateuszek był przeszczęśliwy jak go zobaczył (zając poziomka;))