SUPERPRZEPIS

Kołacz serowo-ryżowy z owocami

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Kołacz serowo-ryżowy z owocami Więcej zdjęć (5)

Kołacz- to puszysty biszkopt i pyszna masa serowo-ryżowa na zimno, całość zwieńczona soczystymi owocami pod galaretką, to wspaniały deser na ciepłe dni .Połączenie niebanalne ale o to właśnie chodzi!

Składniki:

Kołacz serowo-ryżowy z owocami

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Dekoracja:
  • 1 galaretka cytrynowa
  • dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny
  • liście melisy

 

Sposób przygotowania:

Kołacz serowo-ryżowy z owocami
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm- samo dno.Pieczemy 20 minut w temp 170*c ,studzimy . Masa serowa: Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka.Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciepłego jeszcze ryżu, mieszamy.Studzimy lekko, dodajemy serek i całość miksujemy, wylewamy na zimny biszkopt. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.Owoce kroimy na mniejsze kawałki, układamy na masie serowej zalewamy galaretką, wstawiamy na całą noc do lodówki.Przed podaniem dekorujemy świeżą melisą. Smacznego!
Kołacz serowo-ryżowy z owocami
Ryz gotujemy do miękkości na mleku z wanilią i skórką z cytryny
Kołacz serowo-ryżowy z owocami
mase ryżową mieszamy z żelatyną oraz serkiem
Kołacz serowo-ryżowy z owocami
wylewamy mase na upieczony biszkopt wygładzamy łyzką
Kołacz serowo-ryżowy z owocami
wykładamy owoce pokrojone wcześniej zalewamy galaretką