Sposób przygotowania:
Kołacz na ostro
CIASTO DROŻDŻOWE: Przygotować drożdżowy rozczyn: świeże drożdże rozdrobnić, dodać do nich jedną łyżeczkę cukru, około dwóch łyżeczek letniej wody lub mleka i dwie łyżeczki mąki. Całość dobrze wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rozczyn należy dodać do mąki wraz z letnią wodą( wody tyle, żeby ciasto miało konsystencje bardzo gęstej śmi8etany) i szczyptą soli. Ciasto bardzo dobrze wyrobić rękami, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły placek, na który nałożyć farsz, który wykonujemy w następny sposób.
FARSZ: Zemleć ser biały z wcześniej ugotowanymi ziemniakami. Do sera dodać jajka i cebulę podsmażoną na złotawy kolor, mąkę ziemniaczaną, bryndzę oraz przyprawy ( nie żałować pieprzu!). Następnie wymieszać dokładnie. Kołacz wysmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i pozostawić jeszcze na chwilę w ciepłym miejscu,a w tym samym czasie należy rozgrzać piekarnik.Przygotowany kołacz położyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Kołacz upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Rozczyn należy dodać do mąki wraz z letnią wodą( wody tyle, żeby ciasto miało konsystencje bardzo gęstej śmi8etany) i szczyptą soli. Ciasto bardzo dobrze wyrobić rękami, ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły placek, na który nałożyć farsz, który wykonujemy w następny sposób.
FARSZ: Zemleć ser biały z wcześniej ugotowanymi ziemniakami. Do sera dodać jajka i cebulę podsmażoną na złotawy kolor, mąkę ziemniaczaną, bryndzę oraz przyprawy ( nie żałować pieprzu!). Następnie wymieszać dokładnie. Kołacz wysmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem i pozostawić jeszcze na chwilę w ciepłym miejscu,a w tym samym czasie należy rozgrzać piekarnik.Przygotowany kołacz położyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Kołacz upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
misia14
w jaki sposób przygotować rozczyn???
po przygotowaniu kołacza mam go od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni???
elzbieta8960