Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Kołaczyki z cebulą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kołaczyki podawać do czystych zup.

Kołaczyki z cebulą i grzybami

Składniki:

Kołaczyki z cebulą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kołaczyki z cebulą i grzybami
Drożdże rozdrobnić, wsypać do miski, wlać ciepłe mleko, wbić jajko, dodać soli, cukru i mąki tyle ile zabierze ciasto. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Cebulę i pieczarki obrać i posiekać drobno, rozgrzać olej na patelni i smażyć cebulę, a potem pieczarki. Połączyć cebulę i pieczarki dodać do smaku soli, szczyptę cukru i pieprzu, wymieszać, ostudzić. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wy porcjować, nadać kształt małych bułeczek i ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem, wygnieść mały dołek w środku bułeczki, włożyć farsz posmarować białkiem i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut.