edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kołaczyki z wędzonym białym serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bułeczki o smaku i zapachu wędzonki

Kołaczyki z wędzonym białym serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kołaczyki z wędzonym białym serem

 

  • CIASTO:
  • 30 dag mąki pszennej typ 650 + do podsypania
  • bardzo duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • około 1 szklanki letniej wody
  • FARSZ:
  • 20 dag wędzonego białego sera
  • łyżeczka sklarowanego masła
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • niepełna łyżka kwaśnej śmietany
  • pieprz
  • NA WIERZCH:
  • do posmarowania łyżka stopionego masła
  • do posypania kminek lub mak

Sposób przygotowania:

Kołaczyki z wędzonym białym serem
CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce z solą, zrobiłam wgłębienie do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek letniej wody. Drożdże wymieszałam łyżką, zasypałam je niewielką ilością zagarniętej mąki, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam, aż drożdże zaczęły się burzyć. Dolewając pozostałą letnią wodę, wymieszałam łyżką, a następnie ręką, na podsypanej mąką stolnicy, wyrobiłam dość luźne ciasto. Przełożyłam je z powrotem do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. FARSZ: cebulę obrałam, drobno posiekałam i usmażyłam na sklarowanym maśle do zrumienienia. Wędzony biały ser rozkruszyłam, dodałam do niego jajko, usmażoną cebulę i śmietanę, doprawiłam do smaku pieprzem, dokładnie wymieszałam. CIĄG DALSZY: wyrośnięte ciasto przebiłam, lekko zagniotłam, rozwałkowałam dość grubo na posypanej mąką stolnicy, szklanką wycięłam krążki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarowałam stopionym masłem, łyżką wygniotłam w nim wgłębienie i nałożyłam farsz. Wierzch posypałam kminkiem (dla mnie) i makiem (dla reszty rodziny). Blaszkę odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzałam do 180*C termo obieg. Wstawiłam blaszkę z bułeczkami i piekłam je około 22 minut. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu przełożyłam bułeczki na kratkę kuchenną.
Kołaczyki z wędzonym białym serem
Kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego.
Kołaczyki z wędzonym białym serem
W misce dokładnie wymieszałam składniki na farsz.
Kołaczyki z wędzonym białym serem
Krążki ciasta posmarowałam roztopionym masłem.
Kołaczyki z wędzonym białym serem
Wyrośnięte bułeczki przed włożeniem do piekarnika.