Sposób przygotowania:
Kołaczyki z wędzonym białym serem
CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce z solą, zrobiłam wgłębienie do którego wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam kilka łyżek letniej wody. Drożdże wymieszałam łyżką, zasypałam je niewielką ilością zagarniętej mąki, przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam, aż drożdże zaczęły się burzyć. Dolewając pozostałą letnią wodę, wymieszałam łyżką, a następnie ręką, na podsypanej mąką stolnicy, wyrobiłam dość luźne ciasto. Przełożyłam je z powrotem do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. FARSZ: cebulę obrałam, drobno posiekałam i usmażyłam na sklarowanym maśle do zrumienienia. Wędzony biały ser rozkruszyłam, dodałam do niego jajko, usmażoną cebulę i śmietanę, doprawiłam do smaku pieprzem, dokładnie wymieszałam. CIĄG DALSZY: wyrośnięte ciasto przebiłam, lekko zagniotłam, rozwałkowałam dość grubo na posypanej mąką stolnicy, szklanką wycięłam krążki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarowałam stopionym masłem, łyżką wygniotłam w nim wgłębienie i nałożyłam farsz. Wierzch posypałam kminkiem (dla mnie) i makiem (dla reszty rodziny). Blaszkę odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzałam do 180*C termo obieg. Wstawiłam blaszkę z bułeczkami i piekłam je około 22 minut. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu przełożyłam bułeczki na kratkę kuchenną.
julcia12437
edytaha
Dziękuję Julciu :)