Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kołduny z tatarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 232

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite z wodą jajko, zagnieść ciasto i dobrze

Kołduny z tatarem

Składniki:

Kołduny z tatarem

 

  • Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • 1/2 szkl wody
  • Nadzienie:
  • 45 dag tatara
  • 10 dag łoju
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2-3 łyżki rosołu (może być z kostki)

Sposób przygotowania:

Kołduny z tatarem
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać rozbite z wodą jajko, zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Łój oziębić i ustrugać nożem na cienkie strużyny lub posiekać drobno, wymieszac z tatarem, dodać przyprawy, rosół, całość dokładnie wyrobić ręką. Ciasto rozwałkować na cienkie placi (stopniowo, aby nie obsychało), nakładać rzędem uformowane kulki mięsa, kulki nakrywac ciastem, obściskać palcami dookoła, uważając aby nadzienie nie dostało się między warstwy sklejonego ciasta. Wykrawać kieliszkiem o niedużej średnicy i gotować na słabym ogniu z dodatkiem masła lub w rosole.