Sposób przygotowania:
Kolorowa tarta
PRZYGOTOWANIE: Ciastem wyłożyć formę do tarty. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na papier fasolę- żeby ciasto nie urosło. Piec w 200 stopniach przez 20 minut. Potem obniżyć temp. do 180 stopni, papier z fasolą wyciągnąć i zapiekać ciasto ok 3-5 minut do zarumieniania. W czasie kiedy ciasto się zapieka przygotować farsz. Śmietanę wymieszać z mąką. Warzywa umyć i osuszyć. Bakłażana pokroić w plastry i usmażyć na patelni do zarumieniania. Przyprawić pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Pod koniec dodać papryczkę peperoni pokrojoną w plasterki. Pora pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dusić z ziołami( estragonem, oregano i tymiankiem) ok 7 minut, aż zmięknie. Fetę pokruszyć palcami lub pokroić w kostkę, Na zapieczony spód wylać śmietanę z mąką, na to wyłożyć pora, plasterki cukinii i papryczkę peperoni. Całość posypać fetą. Zapiekać ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tartę podawać na ciepło przyozdobioną rukolą oraz skropioną octem balsamicznym.* zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku
mysza75
marietta
gosia56