Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Kolorowa tarta

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wyśmienita kolorowa tarta na wiosenne kolacje :). Bardzo polecam.

Kolorowa tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa tarta

 

  • SKŁADNIKI:
  • ciasto francuskie 250g
  • 1,5 sztuki cukinii
  • biała część dużego pora
  • 200ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżeczka suszonego tymianku, estragonu, bazylia
  • 2 papryczki peperoni
  • 250 g sera feta
  • 3 garście rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz, sól, ostra papryka
  • łyżka octu balsamicznego

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa tarta
PRZYGOTOWANIE: Ciastem wyłożyć formę do tarty. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na papier fasolę- żeby ciasto nie urosło. Piec w 200 stopniach przez 20 minut. Potem obniżyć temp. do 180 stopni, papier z fasolą wyciągnąć i zapiekać ciasto ok 3-5 minut do zarumieniania. W czasie kiedy ciasto się zapieka przygotować farsz. Śmietanę wymieszać z mąką. Warzywa umyć i osuszyć. Bakłażana pokroić w plastry i usmażyć na patelni do zarumieniania. Przyprawić pieprzem, solą oraz ostrą papryką. Pod koniec dodać papryczkę peperoni pokrojoną w plasterki. Pora pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek, następnie dusić z ziołami( estragonem, oregano i tymiankiem) ok 7 minut, aż zmięknie. Fetę pokruszyć palcami lub pokroić w kostkę, Na zapieczony spód wylać śmietanę z mąką, na to wyłożyć pora, plasterki cukinii i papryczkę peperoni. Całość posypać fetą. Zapiekać ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tartę podawać na ciepło przyozdobioną rukolą oraz skropioną octem balsamicznym.* zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Kwestia smaku
Kolorowa tarta
Cukinię przesmażyć na złocisty kolor pod koniec dodając papryczkę peperoni.
Kolorowa tarta
Pora zeszklić a następnie dusić ok 7 minut z przyprawami.
Kolorowa tarta
Tarta gotowa do zapiekania w 180 stopniach przez 10-12 minut
Kolorowa tarta
Tarta wygląda bardzo apetycznie i kolorowo :)