Avatea

Avatea

Kucharz
[Przepisów: 10]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Kolorowe Cannelloni

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Danie kolorowe, idealne na przyjęcie. Można wcześniej przygotować a później zapiec i delektować się okrzykami zachwytu zaproszonych gości.

Kolorowe Cannelloni

Składniki:

Kolorowe Cannelloni

 

 

  • Sos czerwony
  • 500g mięsa mielonego,
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego Łowicz
  • Zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, słodka papryka

 

  • 250 g makaronu Cannelloni
  • Sos Łowicz Boloński
  • 100 g parmezanu
  • Oregano

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe Cannelloni
Sos zielony: Kilka kropel oliwy rozgrzewamy na patelni. Szpinak (może być mrożony) dusimy z dokładnie sprasowanym czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Delikatnie solimy, dopieprzamy solidnie i całą zmieloną gałkę dodajemy do szpinaku. Na końcu pokrojony bądź pokuszony ser typy feta. Zielony sos gotowy! Niech nieco ostygnie.



Sos czerwony: Mięso przesmażamy na patelni, wciskamy do niego czosnek oprószamy ziołami, pieprzem papryką i dodajemy przecier Łowicza. Dla amatorów pikantniejszych smaków polecam dodać nieco chili lub ostrej papryki.



Cannelloni nie gotujemy! Nadziewamy rurki makaronu sosami. Układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian rurki zielone i czerwone. Po ułożeniu pierwszej warstwy smarujemy sosem Bolońskim Łowicza. Druga warstwa Cannelloni i całość idealnie zalewamy Sosem Łowicza. Oprószamy oregano i parmezanem. Zapiekamy 30-40 min w 180 stopniach.Smacznego! :)