Sposób przygotowania:
Kolorowy bananowiec
1.Żółtka oddzielić od białek, z których ubić sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier, cały czas ubijając. Do piany dodać żółtka wymieszane z olejem, dokładnie wymieszać . Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać do ciasta i wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (24x38 cm), do reszty dodać kakao, wymieszać i w postaci esów-floresów rozprowadzić na jasnym cieście. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki. Jabłka ułożyć na cieście, wstawić do nagrzanego do 180◦C i piec 20-30 minut. 2.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Banany zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą, puszystą masę, dodać ogrzane do temperatury pokojowej, pokrojone w małą kostkę masło. Utrzeć. Dołożyć banany i tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na ciasto (placek najlepiej „składać” w formie), schłodzić w lodówce. 3.Galaretki czerwone rozpuścić w 3 szklankach wody. Banany pokroić w plasterki, ułożyć na masie bananowej, zalać tężejącą czerwoną galaretką. Odstawić do stężenia. 4.Schłodzoną śmietanę ubić, dodać tężejące zielone galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody, ponownie ubić. Wyłożyć na galaretki czerwone. Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia. 5.Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać ciasto.