Sposób przygotowania:
Kolorowy makaron z dodatkami.
Filet z kurczaka należy umyć i pokroić w kostkę. Pokrojony filet przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy (łyżeczkę przyprawy do kurczaka, szczyptę papryki mielonej ostrej oraz szczyptę kurkumy), dodajemy kilka łyżek oleju i wszystko mieszamy. Następnie wymieszanego w przyprawach i oleju fileta przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez ok. 4-5 min. Pod koniec smażenia dodajemy szczyptę oregano. Usmażony filet przekładamy do miseczki. Szpinak należy rozmrozić, a następnie podgrzać na patelni z niewielką ilością wody i trzema ząbkami czosnku przepuszczonym przez praskę, doprawiamy szpinak solą i pieprzem. Kiedy woda odparuje, dodajemy na patelnię pokrojone pomidory i wszystko razem mieszamy. Gotujemy przez ok. 10 min., do momentu wyparowania części wody. Makaron gotujemy przez 8 minut (al dente) w garnku z posoloną wodą. Sos śmietanowo – ziołowy dokładnie mieszamy w garnku z 250ml wody i 200 ml śmietany 12%. Podgrzewamy sos, ciągle mieszając. Gęsty sos dodajemy na patelnię ze szpinakiem i pomidorami, dodajemy do tego także podsmażonego kurczaka oraz szczyptę oregano. Dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Pomidorki „cherry” należy pokroić na ćwiartki. Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy oliwą z oliwek oraz sosem. Posypujemy wszystko parmezanem i pokrojonymi pomidorkami. Dekorujemy świeżymi listkami bazylii. Smacznego!