Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Kołpaki na kołach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

czyli małe pizze albo, jak kto woli, zapiekanki z dodatkiem grzybów i owczego sera

Kołpaki na kołach

Składniki:

Kołpaki na kołach

 

  • FARSZ:
  • 30 dkg płachetki kołpakowatej (można użyć innych grzybów)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oleju
  • ew. kilka cienkich plasterków pomidora i kilka paseczków papryki
  • kilka łyżek tartego oscypka ( ew. sera żółtego)
  • do smaku: sól i pieprz mielony
  • CIASTO:
  • 15 dkg tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1,5 dkg świeżych drożdży
  • ok.1,5 szkl. mąki pszennej + ok.1/3 szkl. do wałkowania
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 0,5 szkl. wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego, granulowanego czosnku

 

Sposób przygotowania:

Kołpaki na kołach
Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w paski. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 min. mieszając żeby odparowała woda, ale nie przypaliły się. Doprawić lekko solą i pieprzem, wystudzić.
COASTO: drożdże rozkuszyć, zalać letnią wodą, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać razem z solą. Ser zmielić albo dokładnie rodrobnić widelcem, dodać żółtko i olej, utrzeć. Dodać mąkę, tymianek i czosnek, zagnieść i lekko wyrobić. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera, ciasto ma być dość miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zagnieść i grubo rozwałkować na posypanym mąką blacie. Można cały płat ciasta przenieść na blaszkę i upiec, ale ja wycięłam 4 koła średnicy m/w 15 cm.. Środki uformowanych kół dociskamy łyżeczką tworząc przy brzegach wyższy rant albo trochę zaginamy brzegi do środka lekko dociskając. Z resztek ciasta można zrobić wałeczek albo plecionkę na brzegi - kształt zależy od Waszego pomysłu.
Na wierzch każdego kółka sypiemy po łyżce tartego oscypka, na to farsz i znowu łyżka sera. Można dodać paseczki papryki świeżej albo cieniutkie plasterki pomidora. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. Można podawać na gorąco, ale dobre są też po ostygnięciu.