mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kolpsiki w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie pulpeciki wspaniale smakują zarówno z ryżem, kaszą czy makaronem:)

Kolpsiki w sosie pieczarkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolpsiki w sosie pieczarkowym

 

 

  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kolpsiki w sosie pieczarkowym
Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję sól, pieprz, ostrą paprykę, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor. Na drugiej patelni lub w rondelku podsmażam na maśle obraną i drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaję pokrojone w plasterki pieczarki i duszę, aż do odparowania wody z grzybów. Następnie wlewam gorącą wodę i dodaję kostkę grzybową. Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczarkowy, dodaję śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut.
Kolpsiki w sosie pieczarkowym
Do miski wkładam mięso mielone, jajko i przyprawy, wyrabiam
Kolpsiki w sosie pieczarkowym
Z mięsnej masy lepię małe kuleczki, obtaczam w bułce tartej
Kolpsiki w sosie pieczarkowym
Mięsne kulki smażę na rozgrzanym oleju na brązowy kolor
Kolpsiki w sosie pieczarkowym
W rondlu przygotowuję sos z pieczarek i bulionu