Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Kopczyki kreta

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 8

To moja odpowiedź na produkt Dr Oetkera :) Polecam pyszne babeczki, ich przygotowanie jest dość pracochłonne

Kopczyki kreta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kopczyki kreta

 

  • CIASTO:
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 2 jajka
  • KREM:
  • 500 g śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 8 łyżeczek cukru pudru,
  • 2 banany,
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Kopczyki kreta
Do jednej miski wkładamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao. W drugiej misce łączymy rozkłócone jajko, mleko i maślankę. Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy tylko do zawilgotnienia składników. Masę przekładamy do formy na muffinki (około 14-15 babeczek) i pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu muffinki studzimy. Z wystudzonych muffinek za pomocą łyżeczki z ostrym brzegiem usuwamy środek, zostawiając brzegi nienaruszone. Pozostałe ciasto kruszymy na drobno, Banana kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i nakładamy do babeczek do 1/2 wysokości. Żelatynę rozpuszczamy w 3-4 łyżkach gorącej wody, studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy żelatynę, mieszamy chwilkę aż do połączenia składników. Masę śmietanową przekładamy do babeczek formując mały kopczyk. Babeczki posypujemy pozostałym ciastem ze środka. Należy okruszki ciasta lekko docisnąć, żeby dokładnie trzymało się kremu. Babeczki przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego ;)
Kopczyki kreta
Do jednej miski wkładamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i kakao.
Kopczyki kreta
Po upieczeniu muffinki studzimy. Z wystudzonych muffinek za pomocą łyżeczki z ostrym brzegiem usuwamy środek,
Kopczyki kreta
Banana kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i nakładamy do babeczek do 1/2 wysokości.
Kopczyki kreta
Należy okruszki ciasta lekko docisnąć, żeby dokładnie trzymało się kremu.