SUPERPRZEPIS

Koperkowy burger wołowy z domowymi frytkami

  • haniakson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Koperkowy burger wołowy z domowymi frytkami Więcej zdjęć (8)

Burgery wołowe zrobione z użyciem minimalnej ilości tłuszczu i domowe frytki z pewnością podbija serca całej rodziny! Smakują duuużo lepiej niż te z popularnych sieciówek!

Składniki:

Koperkowy burger wołowy z domowymi frytkami

 

  • 60 dkg dużych ziemniaków
  • niskokaloryczny olej w sprayu (np. kokosowy0
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 60 dkg mielonego mięsa wołowego 5% tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 małych cebulek (dymki)
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie można uzyc sosu sojowego ciemnego)
  • 2 łyżki pokrojonych ogórków konserwowych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1 cebula
  • 2 puszki groszku konserwowego
  • pól dużego pęczka koperku
  • 4 bułki pełnoziarniste do hamburgerów

Na sos

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki serka homogenizowanego (ja użyłam bez laktozy)
  • 2 łyżki lekkiego majonezu

Sposób przygotowania:

Koperkowy burger wołowy z domowymi frytkami
1. Ziemniaki obrałam, pokroiłam na frytki i podgotowałam 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam i wyłożyłam na duża blaszkę, wyłożona papierem do pieczenia, tak żeby frytki nie nakładały się na siebie. Lekko spryskałam niskokalorycznym olejem (np. kokosowym), doprawiłam sola i gałką muszkatołową i piekłam w temperaturze 220 stopni przez 30 minut, po czym odwróciłam każda frytkę i piekłam jeszcze 15 minut do uzyskania złotego koloru i chrupiącej konsystencji.

2. W międzyczasie rozgniotłam i posiekałam czosnek, pokroiłam dymkę, ogórki konserwowe i posiekałam koperek. Wszystkie te składniki wymieszałam w misce razem z mielonym i sosem Worcestershire, koncentratem pomidorowym, po czym doprawiłam do smaku sola pieprzem, słodka papryką i sproszkowanym kminkiem. Jeśli potrzeba można dodać trochę wody. Uformowałam cztery klopsy, spłaszczyłam je i smażyłam na rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu z obu stron, aż z mięsa po naduszeniu przestanie wylatywać lekko krwista woda (lub po zmierzeniu termometrem pojawi się temperatura minimum 60 stopni). 

3. W miseczce wymieszałam majonez z serkiem homo i musztardą. Pomidory i cebule pokroiła w plasterki.

4. Bułki przekroiłam i lekko ugrillowałam na grillu elektrycznym ( można włożyć połówki do tostera). Dolną część posmarowałam lekko ketchupem, ułożyłam sałatę, na to klopsa, następnie plastry pomidora, pyszny sos majonezowo-serowym i przykryłam druga połową bułki.

5. Podgrzałam groszek i podałam razem z burgerem i frytkami. Po prostu rewelacja!
Koperkowy burger wolowy z domowymi frytkami
Mielone mieszamy z dość nietypowymi, jak na klopsa składnikami.
Koperkowy burger wolowy z domowymi frytkami
Masę mięsną dobrze wyrabiamy i w razie potrzeby dodajemy trochę wody.
Koperkowy burger wolowy z domowymi frytkami
Z masy mięsnej formujemy cztery burgery.
Koperkowy burger wolowy z domowymi frytkami
Klopsy grillujemy na patelni bez tłuszczu.
Koperkowy burger wolowy z domowymi frytkami
Robimy sos majonezowy
Koperkowy burger wolowy z domowymi frytkami
Frytki doprawiamy i pieczemy na złoto brązowy kolor.
Koperkowy burger wolowy z domowymi frytkami
Jeszcze tylko dodatki i gotowe!

Tagi:

frytki danie