monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kopytka w sosie kiełbaskowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pycha obiadek głownie dla tych co uwielbiają kluchy:-)

Kopytka w sosie kiełbaskowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kopytka w sosie kiełbaskowym

 

  • Kopytka:
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków(najlepiej dzień wcześniej)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • mąka pszenna-tyle ile zbierze ciasto
  • Sos kiełbaskowy:
  • 1 cebula
  • 25 dag ulubionej kiełbasy cienkiej
  • 1łyżka margaryny do smażenia
  • 2łyżki oleju
  • 1łyżka gotowego ciemnego sosu do pieczeni
  • 1 łyżka mąki
  • sól, chili w proszku
  • oregano

 

Sposób przygotowania:

Kopytka w sosie kiełbaskowym
Przygotowanie kopytek:

Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków, wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mąki tyle ile zbierze i wyrabiać  sprężyste ciasto. Uformować kulke, podzielić na 4 części. Z jednej części uformować wałek i kroić ukośne plasterki. Zrobić to samo z resztą ciasta.

Przygotowanie sosu:

W rondlu rozpuścić margarynę i olej, dodać 1 łyżeczkę oregano (gdy się ogrzeją oddadzą więcej aromatu),wrzucić cebulkę i odrobinkę ją zrumienić. Międzyczasie kiełbasę obrać z osłonki i wrzucić do blendera i chwilkę blenderować do uzyskania wyglądu jak mięso mielone. Dodać kiełbaskę do cebulki i chwilkę smażyć, przyprawić do smaku ale ostrożnie z chili! W miseczce wymieszać mąkę, proszek sosu i dolać około 250ml wody, wymieszać. Wlać do rondla i zagotować. Kopytka ugotować, wyjmować łyżką cedzakową i wrzucić do sosu. Wymieszać, podgrzać i podawać do zjedzenia. SMACZNEGO!
Kopytka w sosie kiełbaskowym
Obrać kiełbaskę z osłonki i blenderować do takiej postaci
Kopytka w sosie kiełbaskowym
Gotowy sos-kolor może niezbyt ładny ale smak super