Sposób przygotowania:
Kopytka w sosie kiełbaskowym
Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków, wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mąki tyle ile zbierze i wyrabiać sprężyste ciasto. Uformować kulke, podzielić na 4 części. Z jednej części uformować wałek i kroić ukośne plasterki. Zrobić to samo z resztą ciasta.
Przygotowanie sosu:
W rondlu rozpuścić margarynę i olej, dodać 1 łyżeczkę oregano (gdy się ogrzeją oddadzą więcej aromatu),wrzucić cebulkę i odrobinkę ją zrumienić. Międzyczasie kiełbasę obrać z osłonki i wrzucić do blendera i chwilkę blenderować do uzyskania wyglądu jak mięso mielone. Dodać kiełbaskę do cebulki i chwilkę smażyć, przyprawić do smaku ale ostrożnie z chili! W miseczce wymieszać mąkę, proszek sosu i dolać około 250ml wody, wymieszać. Wlać do rondla i zagotować. Kopytka ugotować, wyjmować łyżką cedzakową i wrzucić do sosu. Wymieszać, podgrzać i podawać do zjedzenia. SMACZNEGO!
Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ubić tłuczkiem do ziemniaków, wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mąki tyle ile zbierze i wyrabiać sprężyste ciasto. Uformować kulke, podzielić na 4 części. Z jednej części uformować wałek i kroić ukośne plasterki. Zrobić to samo z resztą ciasta.
Przygotowanie sosu:
W rondlu rozpuścić margarynę i olej, dodać 1 łyżeczkę oregano (gdy się ogrzeją oddadzą więcej aromatu),wrzucić cebulkę i odrobinkę ją zrumienić. Międzyczasie kiełbasę obrać z osłonki i wrzucić do blendera i chwilkę blenderować do uzyskania wyglądu jak mięso mielone. Dodać kiełbaskę do cebulki i chwilkę smażyć, przyprawić do smaku ale ostrożnie z chili! W miseczce wymieszać mąkę, proszek sosu i dolać około 250ml wody, wymieszać. Wlać do rondla i zagotować. Kopytka ugotować, wyjmować łyżką cedzakową i wrzucić do sosu. Wymieszać, podgrzać i podawać do zjedzenia. SMACZNEGO!