goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kopytka z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To ulepszona wersja tradycyjnych kopytek. Świetne także z dodatkiem bryndzy. Zamiast "panierować" kopytka można je także podsmażyć na maśle.

Kopytka z parmezanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kopytka z parmezanem

 

 

Sposób przygotowania:

Kopytka z parmezanem
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Dusimy i studzimy. Dzielimy je w garnku na 4 części, jedną część "wyjmujemy", a na jej miejsce dajemy mąkę pszenną (powinno wyjść około 1 szklanka). Łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na część, formujemy wałek o średnicy około 1,5 cm i kroimy w poprzek na 2 cm kawałki (kopytka). Gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Masło roztapiamy, podsmażamy na nim delikatnie bułkę tartą, dodajemy kopytka i delikatnie mieszamy.
Kopytka z parmezanem
Ziemniaki dzielimy w garnku na 4 części, jedną część
Kopytka z parmezanem
Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 1,5 cm
Kopytka z parmezanem
Gotowe kopytka gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy.