Sposób przygotowania:
Kopytka z sosem pieczarkowym
Ziemniaki ugotowac, ostudzic, przecisnac przez praske. Dodac jajko i make i zagniesc dobrze na ciasto, tak by odchodzilo od rak. Make nalezy dodawac stosownie do potrzeby, nie za malo, bo inaczejj ciasto bedzie bardzo kleiste i nie za duzo, by nie bylo zbyt zbite i twarde. Gotowe ciasto podzielic na mniejsze kawalki, kazdy z nich rozwalkowac w dlugi walek. Pociac go na kilkucentymetrowe kawalki. Kopytka wrzucac do garnka z gotujaca sie osolona woda z odrobina oleju i gotowac do wyplyniecia. Pieczarki i cebule obrac, pieczarki pokroic w spora kostke lub w plastry, cebule pokroic w polplasterki. Wszystko podsmazyc delikatnie na niewielkiej ilosci oleju. Gdy cebula ladnie sie zeszkli przelozyc wszystko z patelni do garnka, podlac niewielka iloscia bulionu z kostki (warzywny) i gotowac do miekkosci pieczarek. Na koniec z maki, smietany i odrobiny wody przygotowac mase do zageszczenia sosu. Wymieszac ja dokladnie, by nie bylo grudek. Wlac do pieczarek, zamieszac i chwile pogotowac na malym ogniu, by sie nie przypalilo. Gotowy sos posypac swieza natka pietruszki i majerankiem.
dusia30
mtm03
wioletta_koziel
Natala1210
Pyza
Kacper
Alexxx89
DiffArek