wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Kopytka z sosem pieczarkowym

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Wielu z nas uwielbia domowe kopytka...Można je podawać na różne sposoby...Samodzielnie i z sosami smakują wyśmienicie...

Kopytka z sosem pieczarkowym

Składniki:

Kopytka z sosem pieczarkowym

 

  • Na kopytka:
  • 5-6 dużych ziemniaków;
  • 1 jajko;
  • ok. 2-3 szklanki mąki (dodajemy odpowiednio do wyrobienia ciasta);

 

  • Na sos:
  • 500 g pieczarek;
  • 2 cebule;
  • 1,5-2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • łyżka śmietany;
  • łyżka mąki;
  • odrobina wody;
  • świeża natka pietruszki;
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Kopytka z sosem pieczarkowym
Ziemniaki ugotowac, ostudzic, przecisnac przez praske. Dodac jajko i make i zagniesc dobrze na ciasto, tak by odchodzilo od rak. Make nalezy dodawac stosownie do potrzeby, nie za malo, bo inaczejj ciasto bedzie bardzo kleiste i nie za duzo, by nie bylo zbyt zbite i twarde. Gotowe ciasto podzielic na mniejsze kawalki, kazdy z nich rozwalkowac w dlugi walek. Pociac go na kilkucentymetrowe kawalki. Kopytka wrzucac do garnka z gotujaca sie osolona woda z odrobina oleju i gotowac do wyplyniecia. Pieczarki i cebule obrac, pieczarki pokroic w spora kostke lub w plastry, cebule pokroic w polplasterki. Wszystko podsmazyc delikatnie na niewielkiej ilosci oleju. Gdy cebula ladnie sie zeszkli przelozyc wszystko z patelni do garnka, podlac niewielka iloscia bulionu z kostki (warzywny) i gotowac do miekkosci pieczarek. Na koniec z maki, smietany i odrobiny wody przygotowac mase do zageszczenia sosu. Wymieszac ja dokladnie, by nie bylo grudek. Wlac do pieczarek, zamieszac i chwile pogotowac na malym ogniu, by sie nie przypalilo. Gotowy sos posypac swieza natka pietruszki i majerankiem.