Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Korona z żeberek

  • 3
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Żeberka umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, posmarować lekko smalcem, podlać

Korona z żeberek

Składniki:

Korona z żeberek

 

  • ok 2 kg żeberek
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 puszka zielonego groszku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • trochę smalcu

Sposób przygotowania:

Korona z żeberek
Żeberka umyć, nasolić, natrzeć majerankiem, posmarować lekko smalcem, podlać wodą, ułożyć w "koronę" w brytfance, w środek włożyć cebulę pokrajaną w ćwiartki, szczelnie przykryć i piec w piekarniku na średnim ogniu. po około 1/2 godz ułożyc wokół mięsa małe ziemniaczki, znów przykryć i piec dalsze 40 minut. Wówczas odkryć i potrzymać w piekarniku jeszcze  kilka minut żeby żeberka i ziemniaki zrumieniły się. Oddzielnie odgrzać zielony groszek, doprawić do smaku solą, cukrem i odrobiną masła. Na okrągły półmisek wyłożyć upieczone mięso, środek wypełnić jarzynką, obłożyć ziemniakami.