Sposób przygotowania:
Koronka flandryjska
Warzywa gotujemy parę minut w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Naprawdę krótko - ok. 3 minuty Dzielimy kalafior i brokuły na różyczki. Mąkę podsmażamy na rumiano na maśle, nie przestając mieszać- polecam do tego celu użyć trzepaczki. Do mąki wlewamy zimne mleko i podgrzewamy całość na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż sos stanie się gęsty.. Dodajemy do niego wówczas sól, biały pieprz i gałkę muszkatołową. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu. Układamy na nim kawałki brokuł i kalafiora. Pozostały sos mieszamy ze startym żółtym serem i wylewamy na zapiekankę, starając się, aby czubki niektórych warzyw wystawały ponad niego. Te wystające warzywa ładnie się przypieką tworząc jakby wzorek - stąd nazwa koronka flandryjska. Zapiekankę można dodatkowo posypać pokrojonym w kostkę i podsmażonym boczkiem. Zapiekamy całość około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.