eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Korzenne ciasto Eli z batatem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam korzenne ciasto z batatem. Dodałam do niego cynamon, imbir, goździki, kardamon i kurkumę.

Korzenne ciasto Eli z batatem

Składniki:

Korzenne ciasto Eli z batatem

składniki sypkie

przyprawy

masa jajeczna

bataty

  • 2 szklanki batata startego na tarce z drobnymi oczkami

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto Eli z batatem

przygotowanie składników

Korzenne ciasto Eli z batatem
Przestudzić roztopioną w rondlu margarynę.

Margarynę włożyć do rondla, roztopić i przestudzić.

przygotowanie składników cd

Korzenne ciasto Eli z batatem
Przygotować mielone przyprawy korzenne i kurkumę.

Przygotować mielone przyprawy : cynamon, imbir, goździki, kardamon i kurkumę.

przygotowanie składników cd

Korzenne ciasto Eli z batatem
Do mąki pszennej, ziemniaczanej, proszku do pieczenia i sody dodać przyprawy.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.

przygotowanie składników cd

Korzenne ciasto Eli z batatem
Wybijać po jednym jajku do kubka i przelewać do miski;

Jajka wybijać kolejno do kubka i przelewać do miseczki.

przygotowanie składników cd

Korzenne ciasto Eli z batatem

Odmierzyć szklankę ( 250 ml ) cukru.

przygotowanie składników cd

Korzenne ciasto Eli z batatem

Bataty obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Bataty zetrzeć na tarce z małymi oczkami i odmierzyć 2 szklanki.

przygotowanie ciasta

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Do masy dodać ostudzoną margarynę, utarte bataty i dalej ucierać. Do ciasta dodawać porcjami mąkę z dodatkami,mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy ( 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli patyczek będzie mokry jeszcze chwilę piec ciasto. Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!