Sposób przygotowania:
Korzenne ciasto Eli z batatemprzygotowanie składników
Margarynę włożyć do rondla, roztopić i przestudzić.
przygotowanie składników cd
Przygotować mielone przyprawy : cynamon, imbir, goździki, kardamon i kurkumę.
przygotowanie składników cd
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać przyprawy i wszystko wymieszać.
przygotowanie składników cd
Jajka wybijać kolejno do kubka i przelewać do miseczki.
przygotowanie składników cd
Odmierzyć szklankę ( 250 ml ) cukru.
przygotowanie składników cd
Bataty obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Bataty zetrzeć na tarce z małymi oczkami i odmierzyć 2 szklanki.
przygotowanie ciasta
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.Do masy dodać ostudzoną margarynę, utarte bataty i dalej ucierać. Do ciasta dodawać porcjami mąkę z dodatkami,mieszając. Ciasto przełożyć do tortownicy ( 24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Jeśli patyczek będzie mokry jeszcze chwilę piec ciasto. Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego!
gusia1000