WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Korzenne ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciężkie, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto marchewkowe.

Korzenne ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Korzenne ciasto marchewkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Korzenne ciasto marchewkowe
Całe jajka ubijamy z olejem na jednolitą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, sól, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy. Na koniec dosypujemy cukier. Marchewkę ścieramy w maszynce lub trzemy na średnich oczkach tartki. odsączamy nadmiar soku. Do jajek z olejem dodajemy suche, przesiane składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy utartą marchewkę i mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Przelewamy na blaszkę i pieczemy w 175ºC przez ok 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy w blaszce.
Korzenne ciasto marchewkowe
Najlepszym olejem do ciasta jest olej z włoskich orzechów.
Korzenne ciasto marchewkowe
Z marchewki nie odsączamy całego soku, aby ciasto było wilgotne.
Korzenne ciasto marchewkowe
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem.
Korzenne ciasto marchewkowe
Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Jeśli w najwyższym miejscu masa go nie okleja, to jest gotowe.