Sposób przygotowania:
Korzenne śledzie Eli w olejuprzygotowanie składników

Płaty śledziowe moczyć trzy godziny. Co godzinę z mieniać wodę. Wymoczone śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na kawałki.
przygotowanie składników cd

Przygotować mielone przyprawy korzenne :pieprz, goździki, kardamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i cynamon.
przygotowanie składników cd

Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników cd

Przygotować 250 ml oleju rzepakowego.
przygotowanie śledzi

Do pokrojonych śledzi dodać przyprawy korzenne i wymieszać.
przygotowanie śledzi cd

Do miski ze śledziami dodać cebulę, olej, liście laurowe i wyciśnięty sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć śledzie do pojemnika i przykryć.
Włożyć pojemnik ze śledziami do lodówki na 24 godziny żeby się przegryzły.
Smacznego!
gusia1000