2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Korzenny sernik

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Święta bez sernika to nie święta :) Ten o korzennym aromacie i wspaniałym smaku bardzo smakował domownikom i gościom.

Korzenny sernik Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Korzenny sernik

 

  • Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g masła lub margaryny
  • 50 g miodu prawdziwego
  • 50 g cukru pudru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao

 

  • Masa serowa:
  • 1,20 kg twarogu półtłustego
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 ml mleka skondensowanego zagęszczonego
  • 7 jaj

 

  • Cynamonowa kruszonka:

 

Sposób przygotowania:

Korzenny sernik
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą na stolnicy zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na minimum 3 godziny do zamrażalnika.Dobrze schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki, lekko docisnąć dłoniom. Masa serowa: Zmielony twaróg utrzeć z cukrem i jajkami na gładką masę wsypać budyń, wlać mleko dodać masło i cukier waniliowy krótko zmiksować do połączenia aby nie napowietrzać dodatkowo masy, wylać na kruchy korzenny spód. Cynamonowa kruszonka: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia, dodać zimne z lodówki masło, wyrobić palcami-składniki mają się połączyć ale pozostać sypkie-nie zagniatać ciasta! Posypać sernik i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 20 minut po czym temperaturę zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 40 minut.Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. 
Korzenny sernik
z podanych składników ucieramy masę serową
Korzenny sernik
z ciasta kruchego robimy spód o korzennym aromacie
Korzenny sernik
na wierzchu posypujemy kruszonką cynamonową