czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Książka Kucharska: Prosty sernik - przepisy

Sernik korzenny

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Sernik jest naprawdę typowo świąteczny, ma niesamowicie korzenny zapach i smak, do tego dodatek pomarańczy...

Sernik korzenny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik korzenny

 

 

  • Masa serowa:
  • 75 dag półtłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 5 dag cukru,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • czekoladowe gwiazdki,
  • perełki cukrowe.

Sposób przygotowania:

Sernik korzenny
1. Wyskubać ziarna anyżu oraz kardamonu, połączyć z resztą przypraw, zmiksować przy użyciu blendera bądź utrzeć w moździerzu. Herbatniki pokruszyć, zmielić w blenderze. Zmieszać z przyprawami. Dodać stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 10min w temp. 200st. 2. Twaróg zmiksować z jajkami, cukrem oraz skórką startą z pomarańczy na średnich oczkach. Masę wyłożyć na podpieczony spód i piec ok. 35min w temp. 160st. Zostawić sernik na godz w wyłączonym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i pozostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Boki sernika polać stopioną czekoladą. Udekorować gwiazdkami oraz perełkami.
Sernik korzenny
Wszytskie przyprawy miksujemy w blenderze
Sernik korzenny
Gotowy spód wykładamy do tortownicy o śr24cm
Sernik korzenny
Skąłdniki masy serowej dokładnie miksujemy