Sposób przygotowania:
Królewski sernik z brzoskwiniami i...
Przygotowanie ciasta kruchego: Na stolnicę odmierzamy kolejno mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz masło i podane składniki siekamy nożem, tak aby delikatnie się połączyły. Następnie do ciasta wybijamy jajka i wyrabiamy je kilka minut. Jeżeli ciasto jest zbyt kleiste możemy dosypać troszkę mąki.
Powstałe ciasto dzielimy na trzy części, formujemy kulki i zawijamy je (każdą osobno) w folię spożywczą. Kulki ciasta wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Przygotowanie masy serowej: Na początku oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, cukier puder oraz masło. Całość ucieramy mikserem kilka minut na gładką masę. Do utartej masy jajecznej dodajemy 1 kg serka białego, aromat waniliowy oraz budyń waniliowy i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Białka jajek ubijamy z dodatkiem szczypty soli na pianę. W międzyczasie kroimy brzoskwinie z puszki w kostkę, przekładamy na miseczkę i dodajemy suszoną żurawinę. Ubitą pianę z białek dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie łączymy je ze sobą. Należy to robić bardzo delikatnie i powoli aby masa serowa była napowietrzona i puszysta.
Następnie do masy dodajemy brzoskwinie i żurawinę i mieszamy je delikatnie. Po godzinie wyciągamy dwie kulki ciasta z lodówki (trzecią kulkę zostawiamy).
Obie kulki ścieramy na tarce (na dużych oczkach) na wiórki na dno blaszki. Z ciasta formujemy także boki. Na tak przygotowany spód wykładamy masę serową. Następnie wyciągamy z lodówki ostatnią porcję ciasta i ścieramy ją na tarce na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!
Powstałe ciasto dzielimy na trzy części, formujemy kulki i zawijamy je (każdą osobno) w folię spożywczą. Kulki ciasta wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Przygotowanie masy serowej: Na początku oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy cukier, cukier puder oraz masło. Całość ucieramy mikserem kilka minut na gładką masę. Do utartej masy jajecznej dodajemy 1 kg serka białego, aromat waniliowy oraz budyń waniliowy i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Białka jajek ubijamy z dodatkiem szczypty soli na pianę. W międzyczasie kroimy brzoskwinie z puszki w kostkę, przekładamy na miseczkę i dodajemy suszoną żurawinę. Ubitą pianę z białek dodajemy partiami do masy serowej i delikatnie łączymy je ze sobą. Należy to robić bardzo delikatnie i powoli aby masa serowa była napowietrzona i puszysta.
Następnie do masy dodajemy brzoskwinie i żurawinę i mieszamy je delikatnie. Po godzinie wyciągamy dwie kulki ciasta z lodówki (trzecią kulkę zostawiamy).
Obie kulki ścieramy na tarce (na dużych oczkach) na wiórki na dno blaszki. Z ciasta formujemy także boki. Na tak przygotowany spód wykładamy masę serową. Następnie wyciągamy z lodówki ostatnią porcję ciasta i ścieramy ją na tarce na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Smacznego!
Elficzna
zbysiowa
edytaha
2milutka
-Natka-
Patty
-Natka-
Sera z wiadereczka już nie mielę, bo nie ma takiej potrzeby. Jest on zwykle dwu- albo trzykrotnie zmielony i może być także słodzony. Bez obaw możesz zabierać się do przygotowania ciasta, a do rodziców jechać już z kawałkiem upieczonego. Życzę powodzenia i smacznego! :)