Sposób przygotowania:
Kostka czekoladowo - kawowa
BISZKOPT : Składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę a kawa powinna być taka w granulkach. Na samym początku białka należy oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno i podczas ubijania dodawać porcjami cukier. Gdy białka są ubite dodawać po jednym żółtku. Następnie należy dodawać po jednej łyżce obu mąk przesianych z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie rózga lub łyżką. Na koniec dodać kawę i delikatnie połączyć z masą. Gotowe ciasto wyłożyć do blachy o wymiarach 22 x 29 cm i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 40 biszkopt przez minut. Biszkopt po upieczeniu wystudzić na kratce odklejając po bokach papier i po wystudzeniu zdjąć z papieru i przekroić na 3 blaty.
MASA : Garnek przelać zimną wodą( zapobiegnie to przywarciu mleka do garnka ) i wlać do niego 2/3 mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budynie czekoladowe z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie zakryć w garnku gorący budyń folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić. Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać zimny budyń do masła. Gdy masa jest dobrze wymieszana zabrać się do zrobienia polewy.
POLEWA : W małym rondelku umieścić składniki na polewę i na maleńkim ogniu podgrzewać aż się cukier rozpuści. Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem odsączyć żelatynę z wody, dodać do polewy i wymieszać aż żelatyna się rozpuści. ( jeśli nie macie żelatyny w listkach możecie użyć zwykłej ale odrobinę ) Gdy polewa jest gotowa można zabrać się za składanie ciasta.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy blat ciasta kawowego ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt zostawiając papier z pieczenia. Nasączyć biszkopt słabą kawą w zależności jak bardzo lubicie stopień nasączenia ciast i wyłożyć połowę masy. Rozprowadzić ją po cieście i zakryć drugim plackiem lekko dociskając. Znów nasączyć blat ciasta i wyłożyć resztę masy. Zakryć ostatnim plackiem i nasączyć go także a na koniec polać ciasto jeszcze płyną polewą, posypać posypką i wstawić ciasto do lodówki aby związało. Na pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w kostkę i udekorować kawą w czekoladzie.
MASA : Garnek przelać zimną wodą( zapobiegnie to przywarciu mleka do garnka ) i wlać do niego 2/3 mleka i zagotować. W pozostałym mleku wymieszać budynie czekoladowe z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować budyń do zgęstnienia i pozbycia się ewentualnych grudek. Następnie zakryć w garnku gorący budyń folią spożywczą tak aby folia dotykała budyniu i wystudzić. Gdy budyń wystygnie miękkie masło utrzeć mikserem i porcjami dodawać zimny budyń do masła. Gdy masa jest dobrze wymieszana zabrać się do zrobienia polewy.
POLEWA : W małym rondelku umieścić składniki na polewę i na maleńkim ogniu podgrzewać aż się cukier rozpuści. Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie a potem odsączyć żelatynę z wody, dodać do polewy i wymieszać aż żelatyna się rozpuści. ( jeśli nie macie żelatyny w listkach możecie użyć zwykłej ale odrobinę ) Gdy polewa jest gotowa można zabrać się za składanie ciasta.
PRZEŁOŻENIE : Pierwszy blat ciasta kawowego ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt zostawiając papier z pieczenia. Nasączyć biszkopt słabą kawą w zależności jak bardzo lubicie stopień nasączenia ciast i wyłożyć połowę masy. Rozprowadzić ją po cieście i zakryć drugim plackiem lekko dociskając. Znów nasączyć blat ciasta i wyłożyć resztę masy. Zakryć ostatnim plackiem i nasączyć go także a na koniec polać ciasto jeszcze płyną polewą, posypać posypką i wstawić ciasto do lodówki aby związało. Na pół godziny przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki, pokroić w kostkę i udekorować kawą w czekoladzie.